pondělí 19. prosince 2016

Vousatá záhada

Tam někde venku je pravda. Teda záhada. Záhada kousek za domem. Stal jsem se na chvíli záhadologem a výsledky svého pátrání předkládám.


Pár kilometrů za domem, ještě na katastru Nového Malína, stojí u cesty u dvou lip zděná boží muka. Na první pohled na nich není nic zvláštního. Je to pěkná drobná stavba nijak mimořádné historické hodnoty.


Pokud člověk jen zběžně nakoukne do zamřížovaného výklenku, uvidí perokresbu ukřižované postavy. Při bližším pohledu zarazí zvědavce zajímavý fakt. Postava není polonahá, jak jsme zvyklí u Krista, ale má dlouhé šaty, které vypadají jako ženské.


Po důkladném studiu kresby narazíme na další zvláštnost. Podle šatů a podle siuety to opravdu vypadá, že na kříži je přibitá žena. Ta žena má ovšem plnovous!


Jde o svatou Starostu, ve smyslu zármutku, žalu, starosti... Údajně nejde o historickou postavu, proto byl její svátek vypuštěn z římskokatolického kalendáře. Legendy většinou uvádějí, že jde o dceru významného panovníka, který ji chtěl provdat proti její vůli. Dívka se modlila, aby se vdávat nemusela. Narostl jí plnovous a ženich ji odmítl. To rozzuřilo otce a nechal dívku ukřižovat.


Svatá Starosta se stala patronkou nespravedlivě stíhaných. V Anglii, pod jménem "Uncumber" měla jako patronka zbavovat nešťastné ženy nepohodlných mužů.


Velmi zvláštním zpodobněním svaté Starosty je dřevěná socha na oltáři rohové kaple v jižním ambitu pražské Lorety na Hradčanech. Ta je totiž oblečena do skutečných šatů, má skutečné vlasy a skutečný plnovous. Tahle socha inspirovala Jakuba Arbesa k napsání romaneta Ukřižovaná, objevuje se v pohádkách bratří Grimmů a inspirovala i současnou polskou autorku Olgu Tokarczuk v jednom příběhu románu Denní dům, noční dům.


Svatá Starosta se objevila také na jednom obrazu osobitého českého malíře a ilustrátora Aléna Diviše.


Bylo nutné prozkoumat vše od samotných základů...

Zjistil jsem tedy, kdo na onom obrázku je. Zůstala otázka, proč na tomhle místě je zrovna obrázek takhle zvláštní svaté. Vysvětlení téhle skutečnosti je neúplné a skutečný důvod asi už zůstane navždy neznámý. Současná podoba místa byla dána někdy na konci 19. století, k různým úpravám pak docházelo v průběhu celého století dvacátého.


K průzkumu místa jsem zvolil outfit "potrhlý záhadolog". Ze všech kousků bych zmínil akorát snad novou vlněnou bekovku "kačerku" a vlněnou šálu, která svým rudým proužkem krásně doplňuje proužek na svazku knih.


Svatá Starosta v uvedené kapličce byla občas dávána do souvislosti s obrazem vousaté dívky na zámku ve Velkých Losinách, který je nedaleko. Ve skutečnosti se jedná o obraz urozené Heleny Antonie, která trpěla hormonální poruchou. Byla vyhledávanou společnicí šlechtičen z nejvyšších kruhů a lze ji nalézt na mnoha obrazech v celé Evropě.


Ještě jednu vousatou zajímavost v Hrubém Jeseníku máme. Zvonek vousatý roste pouze v Hrubém Jeseníku a v oblasti Kralického Sněžníku. Díky tomu se dostal do znaku CHKO Jeseníky. 



Pokud se nějaký čtenář dostal až sem, asi by si zasloužil nějak vysvobodit z představ o vousatých dámách. Přicházím s další záhadou. Narazil jsem na jednu mořskou pannu z filmu Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna. Jde o  Daphne Joy, filipínskou modelku. Zajímalo mě, zda se skutečně jedná o mořskou pannu.


Na první fotce je vidět, že jde o docela pěkně urostlou mořskou pannu. Není tak úplně jasné, zda se pod bílými šaty skrývá ploutev, nebo něco zajímavějšího.


Pátral jsem dál a zjistil, že Daphne Joy není skutečná mořská panna, ale žena s docela pěknými křivkami.



Ještě mě napadlo podívat se po někom, komu plnovous opravdu sluší. Jako první mi přišel do rány Alessandro Manfredini. Ta kombinace s modelkou mi přijde boží.


Dalším sympatickým vousáčem je Francisco Cipriano.


V hudebním okénku to dnes bude přeplněné záhadami nebo alespoň zajímavostmi. Afenginn z Dánska jsou již několik let mojí oblíbenou kapelou.


Následující klip je "jen" upoutávkou, ale hezky představuje, co jsou Afenginn vlastně zač.


Alamaailman Vasarat jsou také ze severu - z Finska. Jejich název znamená něco jako "kladiva z podsvětí" a jejich hudba zní přesně tak.



Forgotten Fish Memory Orchestra je asi nejbizarnější kapela, kterou znám/neznám. Moc informací se o nich najít nedá, ale jejich klipy nenechají v klidu nikoho, koho zajímá "trošku jiná" hudba.


Zen Mother jsou taky docela záhadní a zvláštní. Narazil jsem na ně při přípravě tohoto příspěvku.




Žádné komentáře:

Okomentovat