neděle 22. května 2016

Gardensexuál

Napadlo mě to při přepichování (pikýrování) drobných rostlinek bazalky. Je čas na vznik nového trendu! Lumbersexuál je (někde v parku pod zeravem) mrtev, ať žije gardensexuál!

Gardensexuál a pivo ňka

Vytvořit nový módní trend není vůbec nic jednoduchého, schválně si to někdy zkuste. Už jen tvorba fotodokumentace. To není žádné cvak cvak. Půl dne se pitvoříte do objektivu, fotograf udělá tisíce fotek a vybere jednu jedinou.
"Vůbec těm modelínám nezávidím!" řekl jsem při jednom focení dvornímu fotografovi. "Neboj, na všechno to trápení zapomeneš, jakmile tě nějaký hokejista pozve na večeři," odvětil zkušeně.

Sváteční outfit gardensexuála
Slamák Bacardi - výhra v baru

Co si pod pojmem "gardensexuál" představit? Původně jsem chtěl sepsat nějaký manifest, ale focení zabralo tolik času, že už na sepsání Manifestu gardensexuála žádný nezbyl. Přesto se pokusím nastínit pár bodů, které by v budoucnu mohly být základem takového dokumentu.
Správný gardensexuál v sobě ukrývá dvě navzájem se doplňující síly.


Trpělivě kypří půdu bylinkového záhonu a současně se nebojí chopit rýče a přerýt kus pole. Zasněně přivoní ke květům levandule, ale se stejnou chutí přehazuje chlévskou mrvu.

Všednodenní outfit gardensexuála 

Gardensexuálův outfit je pohodlný, vzdušný, z přírodních materiálů. Barvu volí odlišnou od barev v zahradě, aby jej snadněji nalezla pomocnice, která mu pravidelně přináší osvěžující nápoj podle gardensexuálovy vlastní receptury. Žhavým tipem je vychlazená limonáda z rakytníku řešetlákového.


Tváře gardensexuála zdobí krátce zastřižený plnovous. Mohutný plnovous lumbersexuálů příliš vhodný není, neboť může překážet při každodenní činnosti na zahradě. Jak by asi dopadl takový plnovous třeba při zastřihávání odkvetlých tulipánů? (Tento krok je přitom nezbytný, aby všechny zásobní látky putovaly pěkně do cibulky, nikoli do semen tulipánu. Jedině tak příští rok zase krásně rozkvete.)

Gardensexuál má záhonek alespoň s jednou rostlinkou, která se dá konzumovat. Nemusí to být rostlinka náročná na pěstování, stačí například ředkvička.


Pokud gardensexuál nemá ani ředkvičky, ví alespoň, kde ty nejlepší ředkvičky sehnat. Na taková místa přichází ve vhodném outfitu, chybět nesmí zahradnický slamák. Mezi oblíbené oděvní značky patří Fruit of the Loom, Mango, Mustang.


Pokud gardensexuál nemá zahrádku, má za oknem alespoň základní bylinky. Na sklizeň přichází ve vhodném outfitu, chybět nesmí zahradnický slamák. Pokud gardensexuál nemá okno, ví alespoń, kde čerstvé bylinky sehnat. Na taková místa přichází ve vhodném outfitu, chybět nesmí zahradnický slamák.


Gardensexuál má rád všechny rostlinky včetně těch, které ostatní označují jako plevel. Pokud se například rozhodne vydloubnout nějakou pampelišku, pronese k ní šeptem krátkou modlitbičku. Po desáté pampelišce je povoleno, aby modlitbička postupně přecházela v tichounké klení.


Gardensexuál je kamarád s nejrůznějšími živočichy. Ví například, jakým požehnáním jsou pro zahrady ptáci. Ptáky správně přikrmuje, zná úskalí nesprávného přikrmování. Pokud vlastní zahradu, pěstuje na ní dostatek bobulovin pro své ptačí kamarády.

Ilustrace Josefa Čapka v knize Karla Čapka Zahradníkův rok

Gardensexuál rád čte. Veškerou činnost vlastně provádí proto, aby pak mohl v klidu číst ve stínu starého ořechu nebo bazalky na kuchyňském okně. Jedna kniha ovšem má v jeho knihovničce speciální místo - Zahradníkův rok od Karla Čapka.


Na televizi správný gardensexuál nemá čas. Pokud si ho najde, rád se podívá na seriál Vraždy v Midsomeru nebo Zločiny v zahradách ( Rosemary & Thyme). Specializované pořady pro zahrádkáře nesleduje. (Gardensexuál není zahrádkář!)

Hymnou gardensexuála je skladba Grantchester Meadows od Pink Floyd.


Celé album Ummagumma je pro gardensexuála velmi inspirující. Při práci se sekyrou se hodí „Careful with That Axe, Eugene“. Správná zahrada je plná skřítku a drobných zvířátek; přilákat je je možné pomocí skladby „Several Species of Small Furry Animals Gathered Together in a Cave and Grooving with a Pict“. Důležitost třídílného opusu „The Grand Vizier's Garden Party“ snad není potřeba nějak zdůvodňovat. Zde je celé album:


Další informace o boomu nového trendu očekávejte v dalších dílech.

Žádné komentáře:

Okomentovat